Pasta do zębów z kurkumą

Elementem budulcowym kurkumy, wpływającym na całe mnóstwo jej właściwości prozdrowotnych, jest kurkumina. To właśnie ten polifenol jest odpowiedzialny za nadanie korzeniom kurkumy charakterystycznego, intensywnie żółtego koloru. Kurkumina wyróżnia się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, które mają nieocenioną skuteczność w pozbywaniu się z organizmu szkodliwych wolnych rodników. Oprócz niej, kurkuma zawiera w sobie błonnik oraz cenne witaminy i minerały. Poniżej podajemy informacje, z którymi warto się zapoznać, jeśli chcemy w naturalny sposób zadbać o kwestie związane z ogólnym stanem naszego zdrowia. 

Kurkuma – co to za przyprawa i jakie są jej właściwości? 

Kurkuma, zwana inaczej szafranem indyjskim lub ostrzyżem długim, należy do gatunku roślin z rodziny imbirowatych. Od dłuższego już czasu nosi dumne miano najzdrowszej przyprawy na świecie, a wszystko dzięki swojemu uzdrawiającemu wpływowi na cały organizm człowieka. Znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale posiada również szereg drogocennych właściwości leczniczych. Jest wykorzystywana w medycynie naturalnej, dermatologii i kosmetologii. Kurkuma posiada silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, a nawet przypisuje się jej działanie przeciwnowotworowe. Ponadto obniża ciśnienie krwi, zapobiega udarom mózgu, a także wspomaga układ trawienny i pracę wątroby.

Największe zalety stosowania kurkumy

Oto kilka powodów, dlaczego warto stosować tę przyprawę w formie dopasowanej do naszych indywidualnych potrzeb i preferencji:

  • wspiera pracę układu immunologicznego
  • wzmacnia odporność organizmu
  • wspomaga zdrowie serca
  • redukuje stany zapalne
  • poprawia funkcje mózgu
  • posiada silne właściwości przeciwutleniające.

Pasta z kurkumy przygotowana w domu – czy warto?

Badania potwierdzają, że najwyższą skuteczność działania posiada kurkuma w formie pasty. Jest to naturalny sposób na wzmocnienie odporności i najlepszy z możliwych sposobów, jaki można przygotować w zaciszu własnego domu. Podpowiadamy, jak przygotować pastę z tej rośliny w kilku prostych krokach. Potrzebne Ci będą 3 łyżki kurkumy w proszku, ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu oraz 1 łyżka oleju kokosowego.

  1. Zagotuj pół szklanki wody (około 125 ml) w małym garnku.
  2. Dodaj kurkumę, pieprz oraz olej kokosowy i gotuj na małym ogniu przez 8-10 minut od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania gęstej pasty.
  3. Przełóż pastę do szklanego pojemnika (plastikowe naczynia się do tego nie nadają).
  4. Przechowuj pastę w lodówce do maksymalnie 3 tygodni. Po upływie 21 dni produkt nabiera metalicznego posmaku i nie nadaje się do spożycia.

Pasta z kurkumy ma nieocenione korzyści dla zdrowia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, w którym wzrasta nasza podatność na różnego rodzaju infekcje. Można ją dodawać do jogurtów, sosów, mleka, zup, koktajli, sałatek, owsianki, a także past kanapkowych. Zawiera antyoksydanty, podnosi odporność i poprawia ogólne samopoczucie. Dzięki właściwościom rozgrzewającym skutecznie zwalcza przeziębienie, ponadto łagodzi ból gardła oraz leczy stany zapalne wewnątrz buzi.

Kto powinien unikać kurkumy?

Kurkuma należy do przypraw nietoksycznych i bardzo dobrze tolerowanych przez organizm człowieka. Rzadko istnieją poważne przeciwskazania do bezpiecznego jej stosowania. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności dopuszczalne dzienne spożycie kurkumy nie powinno przekraczać 3 mg na kg masy ciała. Przyjmowanie zbyt duże ilości tej rośliny może wchodzić w interakcje z lekami, powinny jej unikać kobiety w ciąży, ponieważ może wywołać skurcze macicy, a tym samym doprowadzić do przedwczesnego porodu. Nie jest również polecana osobom z niedrożnością dróg żółciowych oraz przy występowaniu kamicy nerkowej. Dawki powyżej 12 g kurkumy dziennie mogą spowodować nieprzyjemne nudności oraz problemy ze strony układu pokarmowego.

Przykłady past do zębów z kurkumą

Kurkuma w paście do zębów to cenny składnik o rewelacyjnych właściwościach antybakteryjnych oraz wzmacniających. Hamuje drobne krwawienia, przyspiesza gojenie się ran w jamie ustnej, a także zapobiega groźnym zakażeniom. 

  • Himalaya Botanique Whitening AntiPlaque Turmeric – wybielająca pasta z kurkumą, uwodnioną krzemionką oraz olejem kokosowym o silnym działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Skutecznie eliminuje płytkę nazębną i dba o bielszy odcień szkliwa. Składniki aktywne pasty chronią przed próchnicą oraz chorobami dziąseł, a ekstrakt z mięty pomaga w zwalczaniu nieprzyjemnego zapachu z ust. Nie zawiera fluoru, sztucznych barwników i aromatów, glutenu, SLS oraz BPA. Pasta jest w 100% produktem wegańskim. 
  • Optismile Natural Turmeric Toothapaste – wybielająca pasta do zębów o specyficznym pomarańczowym kolorze. Skutecznie usuwa płytkę nazębną oraz wszelkie osady gromadzące się na powierzchni szkliwa. Produkt wegański o smaku miętowym pomagający odświeżyć oddech. Nie zawiera fluoru.
  • White Glow Curcumin &Turmeric Toothpaste – wybielająca pasta do zębów z kurkuminą i kurkumą, której głównym zadaniem jest rozjaśnienie szkliwa oraz efektywna eliminacja płytki nazębnej. Produkt chroni przed rozwojem próchnicy i można go stosować codziennie. Do zestawu producent dołącza szczoteczkę oraz osiem sztuk wykałaczek stomatologicznych ułatwiających oczyszczenie trudno dostępnych miejsc w jamie ustnej.